Rozwój

Wiosenna aura zawitała na dobre, wszystko kwitnie, pachnie, a cały świat ubiera się w zielone odcienie. To moja ulubiona pora roku, dodaje energii, a słońce motywuje mnie do wczesnego wstawania (tak, nawet taki śpioch jak ja może wstać o 7.00). Wszystkiego chce się bardziej i więcej, spacerów, rozmów, i w moim przypadku owoców. Chcę Wam przedstawić kilka propozycji lekkich przekąsek na kwietniowo – majowe dni.

DSC06727

Jestem zachwycona moim blenderem, a w szczególności częścią do rozdrabniania, dlatego większość ostatnich szybkich dań w ciągu dnia to koktajle lub jogurtowo- płatkowe miksy.

Pomarańczowa przyjemność

Pomarańcze

Znajdziesz w nich dużą ilość beta-karotenu, witaminy C i witaminy z grupy B, które wpływają na stan skóry i paznokci. Są również źródłem błonnika (błonki oddzielające cząstki owocu), który pomaga w regulacji gospodarki pokarmowej oraz potasu, który wpływa na utrzymanie prawidłowego rytmu serca oraz ciśnienia krwi.

2 porcje (duże pucharki)

– 1 duża pomarańcza

– 1 banan

– ½ jabłka

– 2 łyżki płatków owsianych

– 3 łyżki otrąb żytnich

– 1 łyżeczka jogurtu naturalnego

DSC06726

Wszystko kroimy na kawałki, wkładamy do rozdrabniacza, wsypujemy płatki i otręby – miksujemy. Do owoców dodajemy łyżeczkę jogurtu – ponownie, na kilka sekund włączamy blender i gotowe. W przypadku, gdyby koktajl był za gęsty możemy dodać więcej jogurtu naturalnego lub maślanki.

DSC06744

Słodka mgiełka

Winogrona

Ten deser jest przepyszny z bardzo dojrzałymi, ciemnymi winogronami, nie potrzebujemy ani grama cukru, ponieważ winogrona to jedne z najsłodszych owoców.

Do tego mają mnóstwo potrzebnych witamin i minerałów: witaminy z grupy B, witaminę C i A, potas, fosfor oraz wapń, magnez, cynk, miedź, żelazo. Ponadto należą do nielicznych owoców zawierających jod – niezbędny dla funkcjonowania tarczycy

2 porcje (podawane w kieliszkach do czerwonego wina)
– kilka winogron (5 )

– 1 jabłko

– ½ banana

– 1/2 pomarańczy

– 2 łyżeczki sezamu

– 2 łyżki płatek owsianych

Owoce dzielimy na części, wsypujemy do blendera, dodajemy sypkie produkty. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.

DSC06735

Energetyzujące musli

– ½ szkl. płatków owsianych

– ½ małego opakowania jogurtu naturalnego

– 2 łyżeczki rodzynek

– 2łyżeczki sezamu

– 2 łyżeczki pestek dyni

Wszystkie składniki mieszamy i zajadamy. Musli świetnie smakuje również z bananem lub połówką jabłka. Sycące, szybkie i lekkie – doskonałe na drugie śniadanie, również w opcji na wynos.

przekąski

przekąski

Zapisz

Droga do siebie

O mnie


PAULINA GAWORSKA-GAWRYŚ
Psycholożka, która zakochała się w pisaniu. Wielbicielka książek wszelakich, amatorka kawy oraz małych i dużych podróży. Wie, że warto czytać i chce do tego przekonać innych. Jeśli nie wiesz, co czytać, albo gdzie pojechać - dobrze trafiłeś!

Darmowy e-book

Facebook

This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Obserwuj mnie