Rozwój

Pyszne, obłędnie czekoladowe ciasto, które wprawi Cię w dobry nastrój to właśnie – BROWNIE. Jedno z najbardziej popularnych ciast, których przygotowanie trwa jedynie kilka chwil. Czekoladoholicy jedząc to ciasto są w siódmym niebie. Zawsze za szybko się kończy.

Niedzielne smaki(18)

Szybkie i proste w przygotowaniu nawet dla osób zarzekających się, że nie potrafią piec. W trakcie pieczenia w kuchni i całym domu unosi się piękny czekoladowy zapach, który przenika każdy zakątek. Doskonałe ciasto na deser, jako tort urodzinowy, słodka przekąska do kawy czy wina.

Warto dozować sobie tą czekoladową przyjemność w niewielkich dawkach, ponieważ BROWNIE jest dość ciężko strawne i bardzo kaloryczne. Jednak jak dla mnie robienie go w wersji light mija się z celem. Ciasto czekoladowe musi być pyszne, delikatne i mocno czekoladowe.

DSC07040

Składniki:

  • 1 kostka masła
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady 70 % (może być jedna gorzka i jedna mleczna)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • opcjonalnie orzechy lub rodzynki

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza. Przygotuj formę( ja użyłam jedynej jaką posiadam, formę do tarty), posmaruj ją bardzo cienko masłem i wyłóż papierem do pieczenia.

Masło rozpuść w garnku, gdy masło będzie roztopione dodać 1,5 tabliczki czekolady, połamać na kostki, by czekolada szybciej się rozpuściła. Ciągle mieszamy, aż do rozpuszczenia i połączenia się składników.

Do miski wbij jajka, dodaj cukier – miksuj wszystko na jednolitą masę. Dodaj roztopioną czekoladę z cukrem.

Następnie dodaj do masy mąkę, sól i jeśli chcemy bakalie. Wszystko razem zmiksuj, (polecam wolne obroty, by nie wychlapywać masy). Całość wykładaj na blaszkę, posyp ciasto startą lub pokrajaną drobno czekoladą (0,5 tabliczki).

Wstaw do piekarnika i piecz około 20-25 minut w 180 stopniach Celsjusza. Warto sprawdzić czy ciasto jest upieczone wkładając w niego widelec lub wykałaczkę. Gotowe BROWNIE można udekorować polewą, cukrem pudrem lub owocami.

DSC07049

BROWNIE świetnie smakuje podawane z wiśniową konfiturą i kawą.

Robicie to ciasto? Może macie swoje sprawdzone sposoby, aby było jeszcze lepsze?

Zapisz

Droga do siebie

O mnie


PAULINA GAWORSKA-GAWRYŚ
Psycholożka, która zakochała się w pisaniu. Wielbicielka książek wszelakich, amatorka kawy oraz małych i dużych podróży. Wie, że warto czytać i chce do tego przekonać innych. Jeśli nie wiesz, co czytać, albo gdzie pojechać - dobrze trafiłeś!

Darmowy e-book

Facebook

This error message is only visible to WordPress admins
Error: No posts found.

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Obserwuj mnie