Znasz to uczucie, kiedy czujesz nieodpartą chęć na coś słodkiego? Pragniesz czekolady, ciasteczek, albo choćby kanapki z dżemem? Ja, znam doskonale i są to trudne chwile, szczególnie, że ze względu na własne zdrowie muszę ograniczać cukier. Nie jest to łatwe, bo słodycze to moja wielka miłość.
Staram się jeść ich mniej, nie kupować w sklepach, nie dawać się skusić na wszechobecne promocje. Częściej wybieram domowe słodycze, w których wiem co jest, co mogę zamienić na zdrowszy odpowiednik. Do tego pieczenie własnych łakoci ma niezwykłą zaletę – daje dużo frajdy.
Weekendy są najtrudniejsze, bo czymże jest pyszna kawa bez kawałka ciasta lub słodkiej czekolady? Trudno się oprzeć batonikom i słodkim ciastkom z cukierni. Aby nie łamać swoich postanowień, wyszłam naprzeciw własnym potrzebom i stworzyłam przepyszne małe tartaletki z masą z mascaropne i białej czekolady ozdobione jeżynami. Wyglądają słodko, jednak same w sobie mają bardziej jogurtowy niż słodki smak. Są prześwietne i jestem z nich bardzo dumna. To moje pierwsze tego typu ciasteczka. Mam też dobrą wiadomość dla tych, którzy nie lubią skomplikowanych przepisów i długiego stania przy garach, tartaletki może zrobić każdy. Osobiście, zawsze wybieram lub modyfikuje przepisy tak, aby były jak najprostsze i najszybsze do zrobienia.
A jeśli nie znosisz czekać w trakcie pieczenia lub rozpuszczania czekolady polecam zabrać ze sobą do kuchni laptopa, telefon czy tablet włączyć ulubiony program, muzykę czy audiobooka i cieszyć się z podwójnej przyjemności.
Tartaletki z mascarpone i białą czekoladą
20 tartaletek
Ciasto:
- 1,5 mąki pszennej pełnoziarnistej ( może być pomieszana żytnia z pszenną lub każdy inny rodzaj, tak aby powstało kruche ciasto)
- 1 jajko
- 0,5 kostki masła (margaryny)
Całość zagniatamy, możemy dodać cukier, łyżeczkę proszku do pieczenia lub pół łyżeczki sody – dodadzą kruchości. Gotowym ciastem wylepiamy foremki, pieczemy w piekarniku w 180 stopniach Celsjusza około 20 min.
Krem:
- 1 opakowanie serka mascarpone (250gram)
- 1 biała czekolada
- 0,5 małego jogurtu naturalnego
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy jogurt, następnie serek mascarpone – wszystko razem mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Wystudzone tartaletki napełniamy masą, dekorujemy ulubionymi owocami ( w moim przypadku są to jeżyny) lub posypujemy czekolada, migdałami lub tym na co mamy aktualnie ochotę.
I smacznego;)
Wypróbujesz przepis? A może masz swój sprawdzony?