Kiedy chcesz zmienić coś w swoim życiu, nie jest łatwo. Trzymają dawne przyzwyczajenia, wygoda, utarte przekonania. Każda zmiana wymaga wysiłku i odrobiny samozaparcia, no dobra, całego morza samozaparcia. Ostatnio, dużo rozmyślam o efektywnym wykorzystywaniu tego, co już mam, bez nabywania kolejnych, czasem całkiem niepotrzebnych rzeczy. Dodatkowo, chce marnować mniej i być bardziej less waste w kuchni (i nie tylko) . Na razie moje próby są nieśmiałe, ale wiem, że razem możemy więcej, wiec chce się podzielić moimi sposobami.
Less waste w kuchni – dlaczego to jest ważne?
Ilość plastiku jest niewyobrażalna, codziennie wyrzucamy kilkanaście plastikowych kubków, folii, papierów i siatek. A najgorsze jest marnowanie jedzenia, Polska jest na piątym miejscu w Unii Europejskiej ze względu na wyrzucaną żywność (CBOS 2018). Statystycznie każdy z nas marnuje 235kg rocznie jedzenia. To zatrważające dane. Mnie niestety, też zdarza się marnować pożywienie – a to przeterminowane daty (najczęściej), a to jedzenie zapomniane, czy takie które szybko się psuje – jak warzywa i owoce.
Obecnie w domu mamy na to dwa patenty – zakupy zawsze z listą zakupów, tu pomaga nam aplikacja Listonik oraz planowanie jadłospisu na cały tydzień i wcześniejsze robienie posiłków. Nie jest łatwo to ogarnąć, jednak warto ponieważ dzięki takim praktykom marnujemy mniej jedzenia.
Less waste w kuchni – małe zmiany
Większe opakowania
Każdy produkt w większym opakowaniu to mniej surowców zużytych do jego przechowywania – mniej folii, plastiku, papieru. Większe opakowania ryżu, mąki, kasz, płatków owsianych starczą na dłużej, a dodatkowo, co jest ważne nie psują się zbyt szybko.
Szkło i metal zamiast plastiku
Tu nie jest mi łatwo, niestety produktów w plastiku jest tak dużo i są bardzo rozpowszechnione, że kupienie w szkle lub metalu codziennych artykułów, które lubimy nie jest łatwe. Jednak staram się szukać –np. mleko w szklanej butelce, owoce i warzywa bez foliowych siatek.
Na zakupy z płócienną siatką
Zamiast kolejnej jednorazówki, mam przygotowany zestaw płóciennych, wygodnych siatek, które towarzyszą nam na zakupach. Dzięki temu nie muszę barć jednorazówek, które zaśmiecają świat, a dwa są strasznie niewygodne.
Zbieraj słoiki
Kiedy kupujesz przetwory w słoikach i szklanych butelkach można je powtórnie wykorzystać na kolejne pyszności – dżemy, kiszonki, soki, a nawet na zrobienie fajnego musli do pracy. Dodatkowo słoiki mogą też posłużyć za dekorację np. jako świeczniki czy pojemniki do przechowywania suchych produktów.
A jakie są Twoje patenty na less waste w kuchni?