Nie mogłam się oprzeć i pierwszy czerwcowy post będzie kulinarny, jednak jedzenie nieodłącznie towarzyszy mi i przy czytaniu, w trakcie podróży, jak i pod czas rozmów z ludźmi. A czerwiec to truskawki, są wszędzie w sklepach, na bazarach, w mojej lodówce. Czerwony zawrót głowy, który ja osobiście uwielbiam. Nie mogę się im oprzeć i zawsze, gdy idę obok straganu gdzie są truskawki, przystaję na chwilę i kupuję choć odrobinę. To taki smak lata, który towarzyszy mi od dzieciństwa.Mała przyjemność, a cieszy niezwykle, chyba dlatego, że jestem łasuchem.
Niestety,te pyszne owoce kończą się bardzo szybko, dlatego korzystam z nich ile mogę i praktycznie codziennie tworzę jakieś nowe truskawkowe przysmaki, wypróbowuje tysiące przepisów z truskawkami tworząc własne modyfikację. Większość pyszności możecie znaleźć na instagramie, a teraz czas na przepisy.
1.Truskawkowe smoothie
Niezawodny koktajl, który można przyrządzić na niezliczona ilość sposobów i za każdym razem będzie wyśmienity. Moje ulubione składniki to:
Składniki:
- 2 banany
- garść truskawek
- garść szpinaku
- odrobina wody
- sok z cytryny
Blendujemy kolejno szpinak z wodą, następnie dodajemy banany, na końcu truskawki i sok z cytryny. Przelewamy do ładnego pucharka i delektujemy się witaminową bombą.
2.Tarta, która skradnie serca
Idealna na niedzielny deser lub popołudniową kawę. Pachnąca, słodka i błyskawiczna do zrobienia.
Składniki ciasto:
- 1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej owsianej, żytniej lub graham)
- 0,5 szkl. mąki pszennej
- 0,5 kostki masła
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru pudru(ksylitolu lub stewi)
- szczypta wanilii lub cukru waniliowego
- opcjonalnie szczypta sody
- Przepis na ciasto
Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Wkładamy na 1h do lodówki. Pieczemy około 20-25 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Składniki masa:
- tabliczka białej czekolady
- opakowanie serka mascarpone
- śmietanka 36%
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, do lekko przestudzonej dodajemy serek mascarpone i śmietankę – mieszamy. Masę wykładamy na ostudzoną tartę, dekorujemy truskawkami.
3.Budyń jaglany
Wspaniały na szybkie śniadanie lub lekką kolację. Zdrowy i pożywny.
Składniki:
- torebka kaszy jaglanej
- 0,5 szkl mleka (może być zwykłe lub roślinne)
- 0,5 opakowania małego jogurtu
- garść truskawek
- miód, ksylitol lub cukier do smaku
Kaszę jaglaną płuczemy pod zimną wodą, gotujemy według przepisu na opakowaniu z dodatkiem odrobiny mleka. Ugotowaną i wypłukaną kaszę wsypujemy do blendera, blendujemy z dodatkiem mleka i jogurtu, słodzimy. Następnie do masy dodajemy truskawki i znów blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Przelewamy do miseczek i dekorujemy pokrajanymi truskawkami.
Inspiracja: blog swiatilony.blogspot.com
4.Deser – Truskawkowe niebo
Idealny na upalne dni, łatwy do zrobienia, przepyszny w smaku. Jeden z prostych przepisów z truskawkami, który z powodzeniem zastąpi ciasto, przekąskę lub nawet kolację.
Składniki na 4 porcje:
- opakowanie biszkoptów
- śmietanka 36%
- 0,5 kg truskawek
- opcjonalnie cukier lub ksylitol
- kawa Inka
Potrzebne będą: 4 szklanki lub pucharki
Śmietankę miksujemy z cukrem do uzyskania bitej śmietany.
W pucharku układamy warstwowo biszkopty nasączamy je rozpuszczoną kawą Inką z wodą, następnie układamy śmietankę, później pokrajane w ćwiartki truskawki, układamy kolejne warstwy aż do wypełnienia całego pucharka, dekorujemy listkami mięty.
Podajemy mocno schłodzone, najlepsze po odstawieniu na noc do lodówki.
5.Truskawki w czekoladzie
Błyskawiczna przekąska, która znajdzie zawsze amatorów na każdej imprezie i spotkaniu.
Składniki:
- Tabliczka czekolady (gorzka, biała lub mleczna wg. własnego uznania)
- Truskawki
Potrzebne: wykałaczki lub patyczki do szaszłyków
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, truskawki nadziewamy na wykałaczki i maczamy w rozpuszczonej czekoladzie.
Jak Wam się podobają moje przepisy?
Mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie z tych 5 prostych przepisów z truskawkami. A może macie swoje lubione przepisy na wykorzystanie tych przepysznych owoców? Jeśli tak, podeślijcie mi linka lub zostawcie przepis w komentarzu.