Uwielbiam tarty, a pokochałam je wielką miłością od zeszłego roku, kiedy zakupiłam formę do pieczenia i wypróbowałam wraz z przyjaciółką pierwszy przepis. Była to tarta ze śliwkami, na nią też przyjdzie czas. A dziś mój absolutny faworyt- tarta ze szpinakiem, kurczakiem i mozzarellą. Delikatna, sycąca i pyszna. Świetna na rodzinny obiad lub kolację z przyjaciółmi.
Tarta ze szpinakiem
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki żytniej lub razowej
- 1 jajko
- ¾ kostki margaryny
- sól, pieprz, ulubione zioła
Szykujemy dość dużą miskę, wsypujemy mąkę, dodajemy resztę składników i ugniatamy ciasto. Gotową formę do tarty smarujemy cienko masłem i wykładamy na nią ciasto. Podpiekamy ok. 20 min w 180 stopniach Celsjusza.
Składniki na farsz:
- pół opakowania szpinaku
- pół piersi z kurczaka
- jedna, mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- przyprawa kebab- gryros
- pół małej kostki żółtego sera
- opakowanie mozzarelli
Kurczaka dzielimy na małe kawałki, podsmażamy na łyżce oliwy, dodajemy przyprawę kebab- gryros. Siekamy czosnek, cebulkę, podsmażamy dodajemy szpinak, czekamy aż się rozmrozi na patelni i wyparuje woda, doprawiamy przyprawami. Ścieramy na tartce ser żółty, mozzarellę kroimy na kawałki.
Składniki eksperymentalny sos beszamel:
- 2 łyżki mąki pszennej
- ¾ szklanki mleka
- 2 łyżki margaryny
- pieprz, gałka muszkatołowa
W garnku roztapiamy margarynę, dodajemy mąkę, mieszamy do związania się, dodajemy mleko i przyprawy. Mieszamy tak by nie zostały grudki, intensywnie mieszamy. Gdy sos zaczyna gęstnieć zestawiamy go z ognia.
Na upieczoną tatrę wykładamy szpinak, następnie kurczaka. Polewamy beszamelem, następnie posypujemy serem żółtym i układamy plastry mozzarelli. Wkładamy tatrę na 10-15 min do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni Celsjusza.
Po upieczeniu wyjmujemy, odstawiamy na kilka chwil, kroimy i ciepłą podajemy. Bardzo dobrze smakuje z schłodzonym, białym winem. Lub lekką sałatką z sałaty i pomidorów.
Przepis i cały wpis napisany pod wpływem rozmowy w pracy, z dedykacją dla Ali i Karoliny;)