Czytaj na walizkach

Subiektywnie o książkach, podróżach i życiu pełnym niespodzianek

Słodkie zapomnienie – tartaletki

10 listopada 2015 paulina 1 Komentarz

Znasz to uczucie, kiedy czujesz nieodpartą chęć na coś słodkiego? Pragniesz czekolady, ciasteczek, albo choćby kanapki z dżemem? Ja, znam doskonale i są to trudne chwile, szczególnie, że ze względu na własne zdrowie muszę ograniczać cukier. Nie jest to łatwe, bo słodycze to moja wielka miłość.dessert-282296_640

Staram się jeść ich mniej, nie kupować w sklepach, nie dawać się skusić na wszechobecne promocje. Częściej wybieram domowe słodycze, w których wiem co jest, co mogę zamienić na zdrowszy odpowiednik. Do tego pieczenie własnych łakoci ma niezwykłą zaletę – daje dużo frajdy.

jeżyna

Weekendy są najtrudniejsze, bo czymże jest pyszna kawa bez kawałka ciasta lub słodkiej czekolady? Trudno się oprzeć batonikom i słodkim ciastkom z cukierni. Aby nie łamać swoich postanowień, wyszłam naprzeciw własnym potrzebom i stworzyłam przepyszne małe tartaletki z masą z mascaropne i białej czekolady ozdobione jeżynami. Wyglądają słodko, jednak same w sobie mają bardziej jogurtowy niż słodki smak. Są prześwietne i jestem z nich bardzo dumna. To moje pierwsze tego typu ciasteczka. Mam też dobrą wiadomość dla tych, którzy nie lubią skomplikowanych przepisów i długiego stania przy garach, tartaletki może zrobić każdy. Osobiście, zawsze wybieram lub modyfikuje przepisy tak, aby były jak najprostsze i najszybsze do zrobienia.

tart

A jeśli nie znosisz czekać w trakcie pieczenia lub rozpuszczania czekolady polecam zabrać ze sobą do kuchni laptopa, telefon czy tablet włączyć ulubiony program, muzykę czy audiobooka i cieszyć się z podwójnej przyjemności.

Tartaletki z mascarpone i białą czekoladą

20 tartaletek

Ciasto:

  • 1,5 mąki pszennej pełnoziarnistej ( może być pomieszana żytnia z pszenną lub każdy inny rodzaj, tak aby powstało kruche ciasto)
  • 1 jajko
  • 0,5 kostki masła (margaryny)

Całość zagniatamy, możemy dodać cukier, łyżeczkę proszku do pieczenia lub pół łyżeczki sody – dodadzą kruchości. Gotowym ciastem wylepiamy foremki, pieczemy w piekarniku w 180 stopniach Celsjusza około 20 min.

Krem:

  • 1 opakowanie serka mascarpone (250gram)
  • 1 biała czekolada
  • 0,5 małego jogurtu naturalnego

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy jogurt, następnie serek mascarpone – wszystko razem mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

tart4

tart3

Wystudzone tartaletki napełniamy masą, dekorujemy ulubionymi owocami ( w moim przypadku są to jeżyny) lub posypujemy czekolada, migdałami lub tym na co mamy aktualnie ochotę.

tart2

I smacznego;)

Wypróbujesz przepis? A może masz swój sprawdzony?

Zapisz

Zapisz

#coś słodkiego#desery#kruche ciasto#łatwe przepisy#szybki deser#tartaletki#tartaletki z mascarpone i białą czekoladą słodkie przyjemności

Miło mi że tu jesteś, jeśli tekst Ci się spodobał. Pozostaw po sobie jakiś ślad.

Każdy komentarz to dla mnie zastrzyk motywacji.

Zobacz również moje najpopularniejsze wpisy

Poprzedni wpis

Następny wpis

  • Istna rozpusta. Mniam!

Najnowsze wpisy