Długie wieczory, jesienne liście i więcej wolnego czasu. Czyli wreszcie czas na przygotowanie ulubionych potraw. Dla mnie jesień kojarzy się z jabłkami, cynamonem i żółtymi liśćmi klonu. Dziś pod wpływem chwili zdecydowałam się przygotować małą jesienną ucztę z moimi ulubionymi składnikami.
Poszukaj w szafce kaszy jaglanej, cynamonu, goździków, z lodówki wyjmij jogurt naturalny, weź jabłko, banana i już prawie masz gotowe danie.
- Woreczek kaszy jaglanej ugotuj według przepisu. Wsyp połowę do miseczki.
- W między czasie pokrój połówkę jabłka w małą kostkę, połowę banana w plasterki.
- Kaszę polej jogurtem, dodaj pokrojone owoce, posyp wszystko cynamonem i udekoruj pachnącymi goździkami.
- Dla osób lubiących słodki smak ponad wszystko, polecam dodać łyżeczkę brązowego cukru.
Bardzo szybki i prosty posiłek, który możesz podać zarówno na pierwsze, jaki i drugie śniadanie, obiad czy kolację, a nawet zabrać do pracy.
Zalety pachnących przypraw
Cynamon to skarb wśród przypraw, jest źródłem manganu, żelaza, wapnia i błonnika. Wspomaga leczenie infekcji grzybicznych. Nadaje potrawom niezapomniany smak, świetnie smakuje jako dodatek do kawy, gorącej czekolady, czy grzanego piwa.
Goździki posiadają właściwości pobudzające, przeciwbólowe i odkażające. Nie od dziś wiadomo, że pomagają na ból zęba, (wystarczy tylko przegryźć wysuszony goździk) dzięki zawartemu w sobie eugenolu, który działa przeciwbólowo i antyseptycznie. A według niektórych badań redukują nawet codzienny stres.
Jesień sprzyja eksperymentowaniu w kuchni, próbowaniu nowych rozgrzewających smaków, warto włączyć te niepozorne składniki do kuchennych niezbędników i sprawdzić jak działają w rzeczywistości. A jeśli nie masz ochoty na gotowanie to może jesienny spacer i zbieranie liści?
A Wy macie swoje ulubione jesienne smaki?