Bez kategorii

5 prostych przepisów z truskawkami

Nie mogłam się oprzeć i pierwszy czerwcowy post będzie kulinarny, jednak jedzenie nieodłącznie towarzyszy mi i przy czytaniu, w trakcie podróży, jak i pod czas rozmów z ludźmi. A czerwiec to truskawki, są wszędzie w sklepach, na bazarach, w mojej lodówce. Czerwony zawrót głowy, który ja osobiście uwielbiam. Nie mogę się im oprzeć i zawsze, gdy idę obok straganu gdzie są truskawki, przystaję na chwilę i kupuję choć odrobinę. To taki smak lata, który towarzyszy mi od dzieciństwa.Mała przyjemność, a cieszy niezwykle, chyba dlatego, że jestem łasuchem.

Niestety,te pyszne owoce kończą się bardzo szybko, dlatego korzystam z nich ile mogę i praktycznie codziennie tworzę jakieś nowe truskawkowe przysmaki, wypróbowuje tysiące przepisów z truskawkami tworząc własne modyfikację. Większość pyszności możecie znaleźć na instagramie, a teraz czas na przepisy.

1.Truskawkowe smoothie

Niezawodny koktajl, który można przyrządzić na niezliczona ilość sposobów i za każdym razem będzie wyśmienity. Moje ulubione składniki to:

Składniki:

  • 2 banany
  • garść truskawek
  • garść szpinaku
  • odrobina wody
  • sok z cytryny

Blendujemy kolejno szpinak z wodą, następnie dodajemy banany, na końcu truskawki i sok z cytryny. Przelewamy do ładnego pucharka i delektujemy się witaminową bombą.

2.Tarta, która skradnie serca

Idealna na niedzielny deser lub popołudniową kawę. Pachnąca, słodka i błyskawiczna do zrobienia.

Składniki ciasto:

  • 1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej owsianej, żytniej lub graham)
  • 0,5 szkl. mąki pszennej
  • 0,5 kostki masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru(ksylitolu lub stewi)
  • szczypta wanilii lub cukru waniliowego
  • opcjonalnie szczypta sody
  • Przepis na ciasto

Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Wkładamy na 1h do lodówki. Pieczemy około 20-25 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Składniki masa:

  • tabliczka białej czekolady
  • opakowanie serka mascarpone
  • śmietanka 36%

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, do lekko przestudzonej dodajemy serek mascarpone i śmietankę – mieszamy. Masę wykładamy na ostudzoną tartę, dekorujemy truskawkami.

3.Budyń jaglany

Wspaniały na szybkie śniadanie lub lekką kolację. Zdrowy i pożywny.

Składniki:

  • torebka kaszy jaglanej
  • 0,5 szkl mleka (może być zwykłe lub roślinne)
  • 0,5 opakowania małego jogurtu
  • garść truskawek
  • miód, ksylitol lub cukier do smaku

Kaszę jaglaną płuczemy pod zimną wodą, gotujemy według przepisu na opakowaniu z dodatkiem odrobiny mleka. Ugotowaną i wypłukaną kaszę wsypujemy do blendera, blendujemy z dodatkiem mleka i jogurtu, słodzimy. Następnie do masy dodajemy truskawki i znów blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Przelewamy do miseczek i dekorujemy pokrajanymi truskawkami.

Inspiracja: blog swiatilony.blogspot.com

4.Deser – Truskawkowe niebo

Idealny na upalne dni, łatwy do zrobienia, przepyszny w smaku. Jeden z prostych przepisów z truskawkami, który z powodzeniem zastąpi ciasto, przekąskę lub nawet kolację.

Składniki na 4 porcje:

  • opakowanie biszkoptów
  • śmietanka 36%
  • 0,5 kg truskawek
  • opcjonalnie cukier lub ksylitol
  • kawa Inka

Potrzebne będą: 4 szklanki lub pucharki

Śmietankę miksujemy z cukrem do uzyskania bitej śmietany.

W pucharku układamy warstwowo biszkopty nasączamy je rozpuszczoną kawą Inką z wodą, następnie układamy śmietankę, później pokrajane w ćwiartki truskawki, układamy kolejne warstwy aż do wypełnienia całego pucharka, dekorujemy listkami mięty.

Podajemy mocno schłodzone, najlepsze po odstawieniu na noc do lodówki.

5.Truskawki w czekoladzie

Błyskawiczna przekąska, która znajdzie zawsze amatorów na każdej imprezie i spotkaniu.

Składniki:

  • Tabliczka czekolady (gorzka, biała lub mleczna wg. własnego uznania)
  • Truskawki

Potrzebne: wykałaczki lub patyczki do szaszłyków

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, truskawki nadziewamy na wykałaczki i maczamy w rozpuszczonej czekoladzie.

Jak Wam się podobają moje przepisy?

Mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie z tych 5 prostych przepisów z truskawkami. A może macie swoje lubione przepisy na wykorzystanie tych przepysznych owoców? Jeśli tak, podeślijcie mi linka lub zostawcie przepis w komentarzu.

Zapisz

Share this Story
Load More Related Articles
Load More By paulina
Load More In Bez kategorii

Zobacz również

Co zobaczyć w Kampinosie, czyli komary mutanty, strach przed kleszczami i gramy w zielone

Wyprawa do Kampinoskiego Parku Narodowego chodziła nam po ...

O mnie


PAULINA GAWORSKA-GAWRYŚ
Psycholożka, która zakochała się w pisaniu. Wielbicielka książek wszelakich, amatorka kawy oraz małych i dużych podróży. Wie, że warto czytać i chce do tego przekonać innych. Jeśli nie wiesz, co czytać, albo gdzie pojechać - dobrze trafiłeś!

Facebook